[Список текстов] [Войти]

Eline Kirkebø

    Abortrettsforkjemper ble Bergens tøffeste jente


Årets pris gikk til en overveldet og overrasket Mette Løkeland Stai. Med prisen fikk hun denne dukken som Kvinneaktivistene mener er et symbol på kampen de kjemper for seg selv og sine medsøstre.

Årets pris gikk til en overveldet og overrasket Mette Løkeland Stai. Med prisen fikk hun denne dukken som Kvinneaktivistene mener er et symbol på kampen de kjemper for seg selv og sine medsøstre. (Foto: ANDERS KJØLEN)


Av Eline Kirkebø
Publisert: 08. mars 2014, kl. 20:02

Gynekolog Mette Løkeland Stai ble kåret til Bergens tøffeste jente 2014 av Kvinneaktivistene.

Som fast innslag på kvinnedagen 8.mars delte i dag Kvinneaktivistene ut prisen «Bergens tøffeste jente» til en jente de synes har utmerket seg spesielt gjennom året.

SLOSS FOR FRI ABORT

Årets pris gikk til en overveldet og overrasket Mette Løkeland Stai.

Under utdelingen trakk kvinneaktivistene frem Tidskrift for Norsk legeforenings beskrivelse av Stai: «Hun er gynekolog, feminist, målmenneske og EU-motstander. Kvinnekampen fikk hun inn med morsmelken, og selv på ferie i Buenos Aires havnet hun nesten i slåsskamp på et politisk møte om fri abort.»

Det var fjorårets prisvinner, Lyubava Malysheva, som delte ut prisen.

– I vårt samfunn og i vår tid er det ikke alltid så lett å stå for kontroversielle meninger, og vi som kvinner får ekstra ris når vi gjør det. Vi får høre at vi burde være litt mer medgjørlige, ikke så sinte, ikke se alt i svart/hvitt og så videre. Årets tøffeste jente er støtt i avisene og forsvarer kvinners rett til å bestemme over egen kropp og egent liv, sa Malysheva.

Videre ble det i begrunnelsen pekt på at prisvinneren er kontroversiell når hun står på kvinners rett til tidlig ultralyd og rett til sein abort, og at hun stadig får sterk motbør av motstanderne når hun fremmer sine standpunkter.

– Hun har stått på og med krum rygg gitt beskjed når det gjelder henvinsningsnekt eller reservasjonsretten. Hun har vært en feministisk stemme i det etablerte helsevesenet, og hun har vært de svakeste kvinnenes stemme da hun har fokusert på at de med ressurser alltids kan ordne seg, men de som ikke har, er de som må betale, sa Malysheva til jubel fra salen.

OPPVOKST MED ENGASJEMENT

– Dette var veldig overraskende, sa Stai til BA etter å ha fått overrakt prisen i form av en dukke som skal symbolisere alt som er flott og fint med jenter, og skal være symbolet på det som forener kvinner verden over.

– Det er en stor ære, sier Stai som skal plassere dukken godt synlig i hjemmet.

Hun har vokst opp i en familie som har kjempet, og en far som markerte 1. mai mer enn 17. mai, og det å kjempe for kvinners rettigheter hørte med som naturlig.

– Jeg vokste i grunn opp i et 8. mai-tog, sier Stai og forteller at hun startet sitt engasjement lenge før hun ble gynekolog.

– FOLK ER SINTE

Dagens engasjement rundt reservasjonsretten mener hun gir et tydelig signal som Erna Solberg og Bent Høie må ta til etterretning.

– Folk er sinte. Man kan ikke gå tilbake på grunnleggende rettigheter som man har tilkjempet seg. De kan prøve så mye de vil å si at dette ikke er et angrep på abortretten, men når folk opplever det slik er det det som er realiteten. Folk er ikke dumme, fastslår Stai.

Nå mener hun det er viktig at folk fortsetter å si ifra og å ytre seg for kvinners rettigheter, også etter at kvinnedagen er over for i år.

– Kvinner må forsvare kvinner i enhver sammenheng.

MANGE KAMPER Å KJEMPE

Under markeringen, som gikk for seg på Scandic Hotel, holdt Rachel Moran fra Space international en hovedtale om kampen for å få slutt på prostitusjon, der hun fokuserte på at den største fienden er terminologien som blir brukt om prostitusjon.

Hun trakk frem ordet sexarbeider som et retorisk våpen i normaliseringen av prostitusjon som vanlig arbeid.

Redaktør for det bergensbaserte tidsskriftet Fett, Hilde Sofie Pettersen, rettet sin tale mot medienes bruk av kvinner og kvinnekroppen for å selge saker.

– Media skal liksom speile samfunnet, men om de gjør det, er det et tivolispeil som vrenger bildet av kvinnekroppen. Husk at kvinnen og kvinnesak også er den del av det samfunnet media skal speile, var hennes oppfordring.

Anna Kathrine Eltvik fra Kvinneaktivistene talte om vold mot kvinner som verdens største helseproblem, og hvordan krisesentre blir lagt ned mens kvinner blir banket gule og blå.

I tillegg sto likelønn og den mannsdominerte våpenindustrien på agendaen.

VOLD MOT KVINNER

– Det er mange kamper å ta, for eksempel kampen mot vold og trakassering av kvinner. Det er det neste å gå løs på nå, sier Stai og etterlyser større engasjement rundt hva man skal tolerere at kvinner blir utsatt for.

Stai håper folk tar med seg engasjementet rundt reservasjonsretten inn i også andre kampsaker.

– Man ser at det nytter, og at vi klarer å skape et sterkt engasjement. Sammen er vi sterke, fastslår Stai.

https://www.ba.no/nyheter/abortrettsforkjemper-ble-bergens-toffeste-jente/s/1-41-7217037