[Список текстов] [Войти]

Åsne Hagen

    Kvinner tar plass

http://sosialisme.no/RN_05_2014.pdf
asne.hagen@gmail.com
Med aksjonen Kvinnehistorisk natt tar kvinner plass i det offentlige rommet som mer enn pynt. I mai ble aksjonen gjennomført for niende år på rad. Framgangsmåten er å lage plakater av ei eller flere damer som inspirerer og motiverer deg, og så klistre dem opp – sammen med andre eller på egen hånd.
– Grunnen til at vi startet Kvinnehistorisk natt var at vi syntes det offentlige rom fremsto som veldig maskulint, sier Charlotte Myrbråten. Hun planla den første aksjonen i Bergen sammen med Trygve Svensson, Kristoffer Jul-Larsen, Lisa Engervik og Kari Anne Drangsland. Kvinnehistorisk natt har senere blitt en årviss hendelse i Bergen og Oslo, med Stavanger som et nytt tilskudd. Aksjonen har dessuten fått avleggere i de russiske byene Tomsk, Kaliningrad, St. Petersburg, Moskva og Chelyabinsk.
– Neste år vil jeg også få med noen danske og svenske byer. Sosiale medier gir jo helt nye muligheter som vi ikke hadde for ni år siden, og det er lett å spre og få med mange. Det krever lite av folk og blir veldig lett et flott resultat, sier Myrbråten.  
– Kvinner er gjerne kun representert som passive objekter på byens reklameflater, mens menn finnes som statuer og de aller fleste gater er oppkalt etter menn. Om man leser byens historie skulle en tro at kvinner ikke har utretta noe. Dette er selvsagt feil, og Kvinnehistorisk natt skulle være et positivt tilskudd for å fremheve kvinners innsats. Og derfor ville vi lage et gategalleri der alle kunne fremheve sine heltinner, forklarer Myrbråten. Hun anslår at det var 50-60 ulike plakater i år.
– Noen kvinner går igjen på plakatene, som Simone de Beauvoir, folks bestemødre, Ada Lovelace, Astrid Lindgren og Kate Bush. Også Elise Ottesen-Jensen ble markert på årets plakater, noe som kjennes særlig aktuelt etter kampen om reservasjonsretten: hun var en pioner for kvinners seksualitet, prevensjon og rett til abort.  
Lyubava Malysheva har lagt ut en video på YouTube om Kvinnehistorisk natt der hun oppfordrer flere til å ta opp tråden. «Du kan organisere Kvinnehistorisk natt i byen din for å få kvinner som er viktige for deg tilbake i det historiske rommet og byrommet,» påpeker hun i videoen. «Reject patriarchy, militarism, deprivation of rights, falsification of history.»
– De første årene var Kvinnehistorisk natt en helaften med konserter og fest etter aksjonen. De senere årene har det bare vært aksjon, men neste år på 10-årsjubileet skal det bli skikkelig fest og markering igjen, lover Charlotte Myrbråten